Cross og gravel

For noen innebærer sykling en helt spesiell frihet der man får oppleve fart og spenning i skjønn forening med naturen og omgivelsene man sykler i. Ofte kan man ønske seg en langtur langs landeveien som kombineres med en avstikker eller to ut i terrenget. Da kan man få noen ekstra spennende opplevelser, med litt variasjon fra asfalt og grus.

Fram til nå har syklene som har vært på markedet, gjerne vært utformet for å takle enten den ene eller den andre typen underlag – altså enten landevei eller terreng. Derfor har man gjerne måttet velge enten en sykkel som er tilpasset landeveissykling eller en sykkel som er tilpasset terrengsykling.

Nå har det imidlertid kommet flere typer sykler på markedet som gjør det mulig å kombinere flere ønsker, slik at man får med seg det beste fra flere verdener – eller fra flere typer sykkelterreng, om man vil. To slike sykkeltyper er såkalte gravelbikes og cross-sykler. Disse har mange likheter, men de er samtidig forskjellige og har hver sine fordeler.

Cyclocross

En cross-sykkel er en sykkel som først og fremst ser ut som en landeveissykkel, men den har grovere dekk og bredere gafler enn en landeveissykkel. Dermed egner den seg til en tur i skogen like godt som en tur langs landeveien. I tillegg har den bukkestyre, noe som gjør at du får en helt spesiell opplevelse når du sykler på grus eller skogsveier. Du får god fart, samtidig som dekkene tåler et røffere underlag – uten at du har dekk med knaster, som de fleste terrengsykler har. Dette er en sykkel som virkelig gir deg mange nye opplevelser på sykkelsetet, fordi du også kan ta deg en skogtur samtidig som den gir god fart på landeveien.

Gravelbikes

Gravelbikes er en helt ny sykkeltype som egentlig en slags kombinasjon av en landeveissykkel og en cross-sykkel. Denne sykkelen tåler både røft terreng og søle og det raskeste landeveisunderlaget – og dermed får du alt du trenger for flere typer opplevelser i en og samme sykkel. Du får altså både en robust sykkel som tåler litt medfart og sølesprut, samtidig som du får god fart! Denne sykkelen har åpnet for en helt ny trend innen sykkelsporten, og gravelbikes har blant annet tatt Storbritannia med storm den siste tiden. Dekkene absorberer støt, rammen og gaflene er tilpasset terrengsykling, og samtidig er den lett og fin på landeveien, uten å virke for robust eller tung. Gravelbikes er noe lavere og lengre enn en cyclocrossbike, og den kan påmonteres noe bredere dekk hvis man ønsker en sykkel som tåler det røffeste terrenget.

Om man bare skal sykle i terrenget eller bare langs langdeveien, bør man selvsagt velge henholdsvis en terrengsykkel eller en landeveissykkel, men om man ønsker å få i pose og sekk, bør man gå for en kombinasjonssykkel, for eksempel en gravelbike. Dette er en sykkel som gjør det mulig å være både terrengsyklist og landeveissyklist, uten at man bør fire på kravene når det gjelder sykkelens egnethet og tåleevne.