Elektroniske girvekslere

Også på sykkelfronten går den teknologiske utviklingen stadig framover, og den heteste nyheten for tiden er kanskje elektroniske girvekslere. Dette er en nyhet som virkelig er interessant for både profesjonelle og hobbyentusiater innen sykkelsporten, og da spesielt innen landeveissykling.

I tillegg finnes det nå faktisk også varianter som er helt trådløse, som gjør at girveksling foregår uten wirer og kabler. Det er fortsatt noe vei å gå for at disse utgavene skal fungere helt optimalt, men utviklingen er definitivt på vei i riktig retning!

En elektronisk girveksler er ment å gjøre girvekslingen enklere, mer effektivt, raskere og mer presis. Dette kan gjøre selve syklingen enklere, og vil kunne utgjøre store forskjeller i langdistanseritt samtidig som det gjør sykkelturene for landeveisentusiastene både enklere og morsommere.

Tidligere har elektroniske girvekslere vært relativt stive i pris, men den nye Shimano Ultegra di2 er nå både et godt og rimeligere alternativ til de andre girvekslerne på markedet. Noen mener at Shimano Ultegra di2 er bedre enn storebroren Dura-Ace di2, og dette i tillegg til at prisen er hyggeligere.

Hvis man skal sammenligne mekaniske girvekslere med elektroniske, vil det først og fremst være smak og behag som avgjør hva man vil velge. Dette har blant annet med vekt å gjøre. De mekaniske har fortsatt en liten fordel når det gjelder vekt, men de elektroniske haler innpå. Det gjenstår også fortsatt noen finesser på de elektroniske girvekslerne for at man skal kunne «dumpe» flere gir av gangen. Til dette er foreløpig den mekaniske varianten best. Når det er sagt, er det mange fordeler med elektroniske girvekslere framfor mekaniske.

Shimano Ultegra di2 har kabler og wirer som er helt vanntette, og det er ingen tvil om at dette er den elektroniske girveksleren med det beste frontgiret for øyeblikket. Den lille elektroniske motoren gjør det mulig å veksle mellom girringene mens man tråkker med mye kraft, noe som er helt nytt og gir store muligheter for den videre utviklingen av elektroniske gir.